Щампован бетон

Щампованият бетон е предложен през 50-те години на миналия век в САЩ, а технологията започва да се развива през 70-те години. С разработването на повече модели и техники на изпълнение, набира все по-голяма популярност и се превръща в предпочитана техника за изпълнение на настилки и облицовки. Чрез технологията на щампования бетон, стандартният бетон се превръща в уникално декоративно изделие. Когато чуеш думата бетон винаги си представяш картини на сиви, студени и грозни сгради. В България пейзажът е богат на такива. Аз обаче, свързвам бетона и с нещо красиво, красиво дори и в сивотата му. Това е бетон, който няма вид на бетон. Това е декоратовен щампован бетон, който може да внесе уникално усещане за хармония с природата и да остави невероятни отпечатъци в ахитектурата и заобикалящата я околна среда.

Едно от най-красивите приложения на щампования бетон е за разкрасяване фасадите на сгради. В България тази практика не е много популярна, но набира скорост. Може би това се дължи на относително високата цена на бетона по отношение на дялания камък. Но за разлика от камъка, който те ограничава откъм цвят, текстура, форма и се поставя далеч по-трудно, при щампования бетон композиционните възможности и приложения на практика са неизчерпаеми.

Декоративният бетон има широко приложение: свен за фасади той се използва и за пътеки, алеи, огради, тераси и прочие градински структури, както и за подови настилки, стени, камини, стъпала, бар-плотове, басейни палуби и много други интериорни решения.

Тайната на щампования бетон е в хармонизирането му с останалите елементи на дизайна в рамките на определен, установен стил. Разнообразието от щампи и почти неограничените цветови комбинации правят възможностите на декоративния бетон необятни. Друго предимство на арт бетона пред истинския камък, специално при външни настилки, е че докато камъка може да се размести (или да се отлепи) при температурните промени, то щампованият бетон не изисква почти никаква поддръжка за да запази формата и цвета си. Технологията, благодарение на която се постига декоративният щампован бетон,позволява по-голяма гъвкавост при избора на цветове и форми. Декоративният бетон придава изключително реалистичен външен вид и завършеност на изгражданите обекти. Той притежава ерозийна устойчивост и по-голяма дълготрайност от класическия бетон, поради използването на защитни лакови покрития. Полагането и поддръжката на щампования бетон са лесни и практични, а вариантите за дизайн могат да бъдат толкова много, колкото може да си представи човешката фантазия. След повече от 25 години на развитие, декоративният бетон се превърна в разумен избор на собственици, строители, архитекти в бизнеса навсякъде. Той се превърна в многостранна индустрия, проникваща във всички аспекти на бетона, което е създало възможност за красиви алтернативи в области като пътища, басейни палуби, подови настилки както и много други. Щампованият бетон бързо се превръща в любим за дома на потребителя при проектиране на пътни платна, тротоари и всякакви проекти за вътрешни дворове.

Декоративният щампован бетон може да се образува в различни форми, стотици цветове и модели, комбинациите  са неизчерпаеми на практика. Той е универсален, траен и достъпен и ще отговори на изискванията на всеки клиент и ще остави уникален отпечатък в архитектурата. Щампованият бетон е система, която дублира текстури и цветове на прородата с нежероятен реализъм.

Щампованият бетон е висококачествена и естетична настилка, която имитира с невероятен реализъм естествени материали като тухли камък, павета, дори дърво, а многоброините цветове, модели и текстури го правят предпочитан за изграждането на алеи, пешеходни зони, площади, паркинги, детски площадки, паркове.Изключително подходящ за изграждането на площи около басейни, хотели и спа-центрове.

Видове щампован бетон

Галерия