Технология на щампован бетон

Основни стъпки в изработването на щампован бетон

Изберете цвят и текстура на бетона, които да допълват естествената околна среда и прилежащите съоражения. След като изберете мястото, следвайте обичайните процедури под-клас и бетонна основа, която отговаря на планираните спецификации и изискванията на местното законодателство за микс, дълбочина и армировка.

Полагане и подравняване на бетона. 

Преди да бъде положен бетона има изкопни и насипни работни процеси и подготовка на почвата. Използва се арматура за бетона, която трябва да бъде инсталирана преди бетона да се излее или постави на съответното място. След полагането се подранява със специални гребла, мастари и големи магнезиеви заглаждачи. Ако повърхността на бетона не е плоска и пастообразна – с други думи има пясъчна текстура, за набиване на по-едрата фракция се използват специални решетъчни валяци и трамбовки до постигане на пастообразна повърхност. На този етап повърхността се обработва със специални магнезиеви заглаждачи, а се оформят с фугачи.

Оцветяване на бетона

Съществуват две осовни техники на оцветяване. При първата цвета се смесва с бетона още преди да се излее. При втората се полага прахообразен оцветител към току що излятия бетон, който прониква в горната част на бетона. Прахообразната цветна посипка се полага след като е минало необходимото време за да се погълне и изпари излишното количество вода на повърхността. На този етап се работи с 70-80% от предварителното количество цветен хардер. След пълното покриване на бетонната повърхност се заглажда още веднъж за да се втрие  оцветителя в бетона. Това се повтаря с оставащия цвят. Повърхността отново се заглажда със стоманена маламашка и се оформят ъглите и фугите със стоманени грувери и фугачи. Втория цвят ще придаде дълбочина и сенки в готовия бетон. Основния цвят ще доминира и ще се придържа към повърхността на бетона.

Полагане на отделители

Те се полагат равномерно на тънък слой на повърхността. Щампите за бетон също трябва да бъдат покрити с прахообразен отделител. Така се увеличава ефективността на щамповане и декоративния ефект. Отделителят предпазва щампите от полепване на бетон и добавя втори цвят на щампованата бетонна повърхност. Визуално засилва ефекта на имитиращия материал.

Щамповане на бетона

След като предварително сте избрали щампата с текстура, полагането и трябва да става плътно една до друга, с цел запазване на предвидената фуга. Използват се ръчни трамбовачи за постигане на максимален отпечатък.

Последни стъпки в обработката на декоративен бетон

След окончателно втвърдяване на бетона (от 2 до 7 дни в зависимост от метеорологичните условия) щампованата повърхност се измива с водна струя под високо налягане  за да се премахне излишъка от разделителния агент. Целта е да се постигне желания цвят и контраст между основния цвят (на посипката) и този на разделителния агент. Допуска се допълнително прилагане на водни оцветители и на киселинни оцветители, които засилват цветовото въздействие на щампованата повърхност. След окончателното изсъхване на щампования бетон на повърхността се полага импрегнатор за бетон с помоща на четка, валяк или пистолет. В резултат на импрегнирането се проявяват окончателните цветове и цветови отенъци на щампования бетон.